2007. november 23., péntek

Az implikör, az egér és az eü miniszter

Minden betegségnek van már szervezete. És ez igy is van jól!
Nem tudom hányan tudtátok, hogy létezik a plasztikázott nőt társasága is, azaz az implikör, vagyis az implantáltak szervezete. Tehát elsősorban a szilikon szervezetbeli jelenléte a feltétel.

Ugye a szilikon implantá- tumok megítélése elég ellentmondásos. Sok rémhírt hallani látni különböző csatornákon. Ami igaz az igaz, hogy a régi folyékony szilikonnal töltött implantok sokkkal rizikósabbak voltak. Ma már gél állapotú, kohezív, többrétegű, ellenállóbb implantok vannak. Ám nem alkalmazzák olyan régóta őket, hogy hosszú távú tapasztalatokkal rendelkezzünk. Még igy is, régen is és ma is, 10-15-20 év elteltével ajánlatos az implantátumok cseréje. Az is érdekes, hogy sok helyen tiltott a szilikon implantok alkalmazása, pl. csak fizsóval töltöttek jönnek szóba. Míg mások esküsznek a szilikonra. A veszély a repedésben és a szilikonszivárgásban van, ami a szervezetben felszívódva számos komplikációt okozhat.

Másik érdekesség, hogy ma már lehetőség van az implantátumok felülvizsgálatára. Azaz mérhető és megvizsgálható az implantátumok állapota. Ezen a linken magyar nyelven olvasható egy rövid leírás. Itt viszont részletesen, igaz angol nyelven lehet az ún. NMR-MOUSE vizsgálatról olvasni pdf formátumban.
Ez tulajdonképpen egy MRI vizgsálat, a MOUSE pedig a mobil univerzális felületvizsgálat angol mozaikszava. A cél az implantátum intaktságának megítélése, a vastagság, a héjszerkezet alapján. Ugye ha megreped a tok, akkor szilikon szivárog ki, de ugyanakkor szövetnedv jut be az implantátumba, ekkor megváltozik a beültetett anyag mágneses rezonancia képe. Kísérletes körülmények között fizsó és sáfrányolaj bejuttatásával modellezték ezt az állapotot. Az így nyert tapasztalatok alapján a már beültett szilikondomborulatok állapota megítélhető ezzel a célzott vizsgálattal.

Eddig a tudomány, jöjjön a pletykaszint :) Drága eü miniszterünk kitalálta, hogy ő bizony szívén viseli a szilikon-hölgyek sorsát és kötelezővé teszi ezt az NMR-MOUSE vizsgálatot bizonyos időközönként mindenkinek, akiben szilikon adja az idealizált domborzati viszonyok alapját. Persze TB ezt nem állja. Ezen fel is háborodtak az implikör tagja, azt kell mondjam joggal. Hiszen a TB eddig sem állta az implantátumok sem anyagi sem beültetési költségeit semmilyen indok alapján. Tehát nem számít, hogy valaki egyszerűen csak Pamela Andersonra akar hasonlítani, vagy fiatalon akár baleset, égés, vagy daganatos megbetegedés miatt torzultak az emlői, netalántán el kellett távolítani (mastectomia = amputáció). Tehát a majdnem 1 millió forintos költséget mindenki maga állta. Ugyanigy saját magának kellett az esetleges szövődmények okozta költségeket is állnia. Igy egyrészről érthetetlen, hogy miért tenné kötölezővé ezt a vizsgálatot részükre. Másrészről nem értem az implikör felháborodásának azon tételét, hogy idézem "Ezen felül a vizsgálat olyan anyagi terhet ró sorstársainkra, melyet sok esetben nem tudnak viselni..."

Mi van? Kifizet sokszor milliókat, de utána nem tudja állni egy vizsgálat költségeit? Jah, értem, nem jut pénz a szoli, a sok plasztika, szépségápolás mellett már vizsgálatra, ami mellesleg az érdeke is.

Másik oldala a dolognak, hogy a szilikonszivárgás szövődményei sokszor nem úgy jelentkeznek, hogy jajj fáj a mellem, vagy bepirosodik, vagy ilyesmi. Hanem szisztémás hatásai vannak. Orvosról-orvosra jár az illető, és ez persze már TB-alapon megy. Hoppá, máris más a megvilágítása a dolognak!

Nah igy mi lenne a korrekt eljárás. Kötelező? Ajánlott? Szabadon választható? Tiltott?

Nincsenek megjegyzések: