2007. július 20., péntek

Megvolt

Megvolt az igi-osztály találkozó. Persze nem ő jött hozzánk, hanem mi hozzá. "Leereszkedtünk a szintjére" ;-) De legalább ott volt légkondi és hűsöltem egy kicsit. Tudjátok az adminisztratív személyzet igen megterhelő munkát végez, oda fontos az air-condition. No, mindegy. A lényeg a lényeg. Voltak dolgok amiben kellemesen csalódtam, persze nem dőlök be neki, tudom, hogy ez a Kész átverés show.
Elmondta, hogy be kell vezetni a törvényt, stb, stb. Be is kell tartani, mert ellenőrizni fogják és a dolgozó 100 ezres büntit, a munkáltató meg milliós büntit fizet (??). [Nem is baj, ha tényleg így van!]. Szerinte a 72 órás 7 a kizsákmányolás egyik formája, és nem szeretné ha ez lenne itt is. Az ő véleménye szerint a legjobb lenne, ha a 40-48 órával meg lehetne oldani és szerinte meg is lehet majd, aztán ha valaki szeretne még pluxt, akkor uccu neki, de nem szabad kényszeríteni az embert, igy nem is lehet az, hogy mindenki 72őzik. Már-már kezdet szimpatikus lenni, de valahogy eszembe jutott a múlt heti munkaóráim száma, ill. a várható e heti: akkor miért is folgozok én most heti ~100 órát???!!! NEEE, TE NEEE!
Elhangzottak hibák is, amit gondolom csak én értelmeztem hibásan, és nem szándékos félrevezetés történt. Pl.: a túlmunka és a rendkívüli munkavégzés 150%-át az ügyeleti 70-80-90%-ból kiindulva valami 110, 125 meg hasonló százalékokat emlegettek. Honnan vették?? Rejtély. ... Csak nem úgy gondolták, hogy az önként vállalt túlmunkát ügyelet esetén pl. úgy fogják számolni, hogy a 70%-os ügyeleti díj 150%-át fogják kifizetni, mert akkor már megint bobversenyőnek képzelik magukat és nagyokat csúsztatnak :D
Most javítsatok ki! Rosszul tudom? Az alapilletmény egy órára eső díjának 150%-áról van szó, nem pedig az ügyelei díj egy órára eső díjának 150%-áról??!!
Hmm, most elbizonytalanodtam. Készenlét esetén az tuti, hogy az alapbér ill. illetmény egy órára eső összes 150%-a, de ha ügyeletet önként vállalt munka keretében vállal az illető, akkor a tevékenységet illető órabér 150%-a (aza a 70% 150%-a)?, vagy az illetmény azaz a 100% 150%-a? Vagy mindkét értelemben rosszul tudom?
Segítsetek!

Még a csúsztatott munkakezdést kultiválták nagyon, persze a kollégáim ezt annyira nem, de azt már nem akarták megérteni, hogy megadták a lehetőséget nekünk arra, hogy ezen szabadon változtassunk. 1enlőre nem képesek felfogni az egész rendszert, mindenáron a jelenlegi mesterségesen és szándékosan a Harács Bt. beltagjai által túlhajszolt munkatempóban és rendben tudnak csak gondolkodni. És jön az örök kérdés: "Akkor hogyan tudom megoperálni a betegemet?!"
Nem adtak 1értelmű választ arra sem, hogy hogy gondolják azt a kijelentést miszerint csak szept. 1-től fogják úgy fizetni a munkaórákat és mindent, ahogy az a törvényben áll!?? Akkor most mi törvényen kívüliek vagyunk. [My ASS!]
Viszont számomra és kollégáim számára is nyilvánvalóvá vált, hogy a magasabb szinteken fogalmuk sincsen arról, hogy egyáltalán mi folyik az osztályon és ki mennyit, mikor és miért dolgozik. Viszont számomra is nyilvánvalóvá vált, hogy a kollégáim is igen szegényes és téves információkkal rendelkeznek a törvényről, kötelességekről és a jogaikról. Én sem tudok mindent pöpecül, sajnos (lsd. fenti segítségkérés), de basszus, hát saját magukról van szó, életük, fizetésük, családjuk. Ehh!

Summa summarum: kényszerítés számunkra hátrányosan nem volt. Továbbra is várnak egy minden egyénre lebontott több hónapos munkaidő tervet. Valakinek van ilyen, tud segíteni esetleg hogyan lehet 1xűen és nagyszerűen összerántani egy ilyet?

Nincsenek megjegyzések: