2007. július 18., szerda

Kockázatközösség?

Elmélkedem... Valós egy kockázatkozösség? Most is az van. De mégsem. A lakásbiztosítás is egyfajta kockázatközösség, de akinek a pincében petárdagyár működik, annak több a biztosítási díja, hiszen a közösség többi tagjához képest sokkal nagyob kockázatot hordoz az illető mondjuk egy lakástűzre nézve. És ez a többi tagra nézve hátrányos lenne (persze a biztosítóra nézve főként, de ez más kérdés). Többek hangoztatják, hogy 10-20-30-40 éve fizetik a TB-t, de még soha nem vették igénybe az eü-i szolgáltatást (szerencsések), amikor meg kellene, akkor még fizetniük kell mindenkinek, hogy jussanak valahova, vagy visszautasítják, mert a gyógyszert nem támogatja a TB, stb. Míg közben mások az orvoszakmai utasítások ellenére isznak, dohányoznak, zabálnak, ezzel jelentősen fokozva egy újabb pancreatitis, fekély, perforáció, vagy GIV rizikóját. Sokan nem csak fokozzák a kockázatot, hanem pár havonta el is érik. Biztos, hogy fizetnünk kellene az ő ellátásukat is? Azokét akik fittyet hánynak mindenre és nem csak saját maguk egészségét, de ezzel közvetve, vagy közvetlenül másokét is veszélyeztetik?
Nem lehetne első lépésben az ő biztosítási díjukat megemelni? Mondjuk teszt:
-Dohányzik? Laborvizsgálat pozitív. Fizess többet. Nem gondolja meg magát? Tovább dohányzik? Teszt 1 év múlva, még mindig +. Megint megemelik egy kicsit és igy tovább. Ugyanígy ha ezzel kapcsolatban betegsége is kialakul. Persze, ha életmentés kell, akkor megteszik, de minden mást is, csak szépen kiszámlázzák. Kegyetlen? AZ! A teste vagyon mit mond egy cigi után?
Ha jan. 1-től valakinek nincs biztije azzal mi lesz? Gyanítom ellátják és kiszámlázzák neki, ő meg tojik fizetni. Előbb utóbb meglátjátok az lesz, hogy minimál terápián lesznek az ilyenek, utána meg a behajtó szépen viszi fejük fölül a házat.
Azért dolgozok ingyen egy csomót, hogy mások trehányságát nyögjem? Kegyetlen? Ő is az velünk!
Vélemény?

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

egyetértünk nagyon :)

Unknown írta...

Igaz.Én már régen áttértem a finanszírozás-arányos teljesítményre.
Aki tudatosan meg akar halni, az ne az én számlámra szórakozzon.

Névtelen írta...

Én is egyetértek. Minden nap látok friss - néhány napos AV-i "haránt irányú érműtét" után beteget bőszen "hörgőropizni". Sőt érműtétre váró, cigarettázó beteget.

Névtelen írta...

Hát, iegen borzasztó látvány. A kedvencem, vérhányós havonta-2havonta visszatérő alkesz.

Barna Erika írta...

Elvileg erre (is) lenne a jövedéki adó. Más kérdés, hogy nem oda kerül, ahova kéne.
Tényleg, a stresszes munkahelyeken dolgozók után ki fizetné ki a magasabb biztosítási díjat? :o)
Ja, és ha már szigorítunk: tegyük kötelezővé (vagy legalábbis vonzóvá) a rendszeres orvosi csekkolást. Méregdrága "menedzserszűrések" persze most is vannak, de az csak egy szűk rétegnek jut. A megelőzés még mindig nem kap elég hangsúlyt, holott meggyőződésem, hogy kevesebb elhanyagolt állapotú breteg lenne. És ez érdeke kellene legyen mindenkinek, lakosságnak, orvosnak OEPnek és magánbiztosítónak egyaránt.