2007. szeptember 11., kedd

Medical Investigation és mindenféle CISek

Eltemettük nagypapámat, aki a múlt héten halt meg. Messze laktak tőlünk, utúbbi időben sajnos ritkán volt alkalmunk találkozni (Hála a teljes kizsákmányolásnak, már ami a munka- és pihenőidőt illeti). A távolság miatt nem is kérték soha tanácsaimat betegségekkel kapcsolatban, sok dologról nem is tudtam.

Most a temetés és halála kapcsán orvosi dokumentumait átböngészve viszont érdekes dolgokat találtam:
4 évvel ezelőtt megoperálták őt coecum tumor miatt. Kapott egy jobb oldali haemicolectomiát (legalábbis ezt mondta a papír). Onkológiai kezelésre nem küldték. Igaz idős volt, de nagyon jó állapotban, szál...
A műtét óta mostani betegsége előtt kb. 1 évvel ezelőtti időintervallumban történt egy hasi CT, ami negatív statust rögzített, valamint egy colonoscopia, ami szintén teljesen végigment a traktuson és negatív statust rögízetett.

Néhány hete igen fájt a hasa, felpuffadt, elkezdett hányni. ->kórház. Belre vették fel. Natív hasi rtg leírja az ileus radiológiai tüneteit, ezt véleményem szerint a klinikum is alátámasztotta. Mellesleg az mrtg a tüdőben solid kerekárnyékot is igazolt. Gravis anaemia a laborban. Úgy gondolom minden összevág. Csináltak egy colonot, ami negatív statust rögzített(!!!). Hasi UH májban lát solid képleteket, valamint a jobb vastagbélfélben path. kokárdát. Seb-i konzílium vitális indikáció alapján javasolja csak a műtétet. ????
Átmenetileg kicsit jobban van infusiokra és spazmoloitikumra, hazaengedik (???), már hazautat végighányja, kiderül az elbeszélésből, hogy csak papíron gyógyult meg, valójában még ott a kh-ban is hányt végig és nem volt jól, barnát hányt (!!!) az utóbbi napokban. De hát papíron jól van. Otthon is egyre rosszabb. Ügyelet ki, beutalja akutan ileussal. Sebészeten megműtik. Műtéti leírásból kiderül, korábban csak coecum resekció történt (!!!) és az anastomosisnak megfelelő területen recidiva, mely teljes stoppot okoz, valamint peritonitis diff. Kap egy lege artis jobb hemicolectomiát, műtét után nem tér magához, átmenetileg vannak tiszta időszakai, de pár napja aztán elege lesz és exitál. RIP.

Nem mondtam a tágabb családi körnek ezeket, csak szűkebbnek, de elég sok a kérdőjel és felkiáltójel számomra.

Miért nem képes valaki normálisan onológiailag korrekten megoperálni egy beteget? Miért nem azt írja le, ami valójában történt? Miért nem küldik onkológiai konzíliumba? Döntse el az onkológus, hogy kaphat-e kezelést vagy sem! Ha már valószínűsíthető így utólag, hogy maradt bent tumor, akkor a CT és a colono 2x is miért nem látja meg az ileust okozó tumort??? Miért nem lehet egy ileusban lévő beteget megoperálni, csak azért mert vannak áttétei? Hagyni kell szenvedések között meghallni? Az ileus mechanicus az nem vitális indikáció???

Nem mondom, mindenki hibázhat, de ennyiszer, ennyien? A szándékos félrevezetésről és a tények ferdítéséről nem is beszélve!

Tudja valaki, hogy miért dolgoznak ilyen kollégák még köztünk? Kollégák egyáltalán?

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én szinte naponta találkozom ilyen esetekkel. :-( Ehhez még sajna hozzájön a teljes tájékoztatlanság.

Névtelen írta...

Sokmindenben igazad van...de azt azert nem ertem, h peritonealis carcinosisban miert kell full palliativan j.o. hemicolectomiat csinalni.... 2 enterotomia, csitt-csatt, megkerulo anasztomozis.

Névtelen írta...

Nem volt carcinosis, áteresztett a bél a nagyfokú hosszú ideig tartó ileus miatt.

Névtelen írta...

Jaja, latom...de sztem ileus+recidiva eseten sem okos idos embernel a lega artis hemicolectomia.....na mindegy, innen konnyu.

Névtelen írta...

Hát igen, megkérdőjelezhető...is, akár..., de pl. kollégáim előszeretettel heroizálnak teljesen in faust eseteket is. De van ellenekezőjére is példa, megoperálták, in faustnak lett minősítve, mindenki lemondott a betegről, minimál therápiára lett véve, és felépült és hazament. Vagy 82 éves beteg, kapott sugarat preop. teljes tumor remissio, köszönte nem kéri a műtétet (neki van igaza) kap még sugarat meg chemot és el lesz szerintem.

Névtelen írta...

naja. A gond az, hogy ennek kb ugy kene mennie: 82 eves, ok, nezzuk meg hany evig el az atlag magyar 82 eves ffi. 3? Jo. Mi a mutet mortalitasa a korhazunkban. Ebben a korban 25%? Ok, ha sugarat es kemot kap, mennyi a tuleles? 2 ev? Ok. Es akkor lehet donteni.

Névtelen írta...

mit kerestem, koszonom

Névtelen írta...

a legtöbb ilyen elégedettlenkedést, ill. szerintem a legtöbb panaszt, pert is meg lehetne előzni, csak azzal ha leülünk a beteggel és elmondjuk neki, hogy mire számíthat. persze ilyenkor beszélni kell a lehetséges szövődményekről is, ami viszont igenis árt a hálapénznek, amivel ugye saját magunkat tartjuk sakkban.