2007. július 11., szerda

Törvény vs. EU

Nocsak, valaki jól látja és cselekszik is:

"Kiegészítette az Európai Parlamenthez és Bizottsághoz benyújtott korábbi petícióját az egészségügyi érdekvédő, Cser Ágnes, és soron kívüli vizsgálat lefolytatását is kéri.
Újabb ponttal bővítette Cser Ágnes, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt a decemberben elküldött dokumentumot, amely a kormány jogállamiságot sértő magatartását, többek között a szociális párbeszéd mellőzését említi. Az új felvetés szerint az ügyeleti időre vonatkozó, július 1-jétől módosuló törvény, illetve több jogszabály ellentétes az uniós jogi normákkal, az egészségügyi ügyeletet kivették ugyanis a rendkívüli munkavégzés fogalmi köréből.

Cser Ágnes elmondta: az érdekképviselet 2003 óta jelzi, hogy a dolgozók munkaidejének és ügyeleti díjazásának szabályozásában az európai uniós normákat kell alkalmazni, annál is inkább, mert "Magyarország a csatlakozáskor nem kapott felmentést ez alól". Az érdekvédő szerint már a harmadik kormány veszi semmibe ezt a kötelezettségét, és eddig több tízmilliárd forinttal adósa a munkavállalóknak a ledolgozott ügyelet után. Cser soron kívüli vizsgálatot is kér, ezt azzal indokolja, hogy a szakszervezeteknek ma nincs joguk a munkavállalók érdekeit kollektíven képviselni a bíróságon, ezért a dolgozók kénytelenek egyenként pert indítani a munkáltatójuk ellen. A vezető szerint a soronkívüliséget az is indokolja, hogy januárban a Barroso-féle bizottság vizsgálatot kezdeményezett a magyar kormánynál a munkaerő-direktíva betartásáról."

Forrás: Magyar Hírlap

Támogatom. Már első olvasatra bűzlött az egész. Úgy tudom ebben is közben járt a MOK. Köszönjük nekik a superior konstruktivitást, és az engedékenységet, hogy mindenki halálra dolgozhatja magát még kevesebb pénzért. Igazán jól sikerült. Igazán vonzó, ... mégis lépjek be? ;-)

Nincsenek megjegyzések: